Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurczaka z chili

Składniki:

 

  • 500 g kawałków kurczaka
  • 3-4 małe papryczki chili
  • 3-4 łyżki soku z limetki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 ½ l wody
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 pęczek tajskiej bazylii

 

 

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na kawałki po czym zalać go wodą, dodać jeszcze całe chili, trawę cytrynową, cukier oraz posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 5 minut po czym odszumować i gotować kolejne 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odstawić zupę do ostygnięcia, trawę cytrynową wyjąć a meso oddzielić od kości i włożyć z powrotem do zupy.
Całość podgrzać i doprawić do smaku solą oraz sosem rybnym.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *