Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
Farsz:
- 750 g winnych jabłek
- 30 g rodzynek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 80 g bułki tartej
- 150 g masła
- 40 g cukru
Sposób wykonania;
Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
Jabłka obrać i poszatkować po czym wymieszać z cynamonem oraz cukrem.
Ciasto polać częścią roztopionego masła i posypać bułką tartą zarumienianą na reszcie masła.
Następnie rozłożyć na cieście jabłka i posypać je rodzynkami.
Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
W trakcie polewać roztopionym masłem.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.