Składniki dla 4 osób:
- 4 filety z mięsa strusiego po około 120 gram każdy
- 100 gram masła
- gałka muszkatołowa
- 10 gram szynki ze strusia
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- białe wytrawne wino
- kieliszek brandy
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos rozpuszczając 80 gram masła w garnku, wyłożyć szynkę ze strusia pociętą we wstążeczki lub w kostkę, wlać 100 ml wcześniej przygotowanego wywaru z kostki rosołowej i dodać białego wina wlewając je kilkukrotnie, gotować przez 10 minut dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową mieszając, a następnie dołożyć filety z mięsa strusiego. Dusić przez 5 – 10 min w zależności od tego czy się preferuje mniej lub bardziej krwiste. Następnie pokropić brandy. Można podając na stół podpalić brandy.
http://www.strusie.info.pl/index/kulinaria.html