*Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Smażony krokodyl (100 g):
- Filet z krokodyla – 500 g
- Białko – 1 szt. 25 g
- Mąka ziemniaczana lub kukurydziana – 20 g
- Olej – 200 g
- Przyprawy: sól, biały pieprz
- Ryż jaśminowy – 120 g lub
- Bakłażan grilowany – 50 g
- Owoc mango – 30 g
- Sos z pasty curry (50 g):
- Pasta curry – 50 g
- Oliwa z oliwek – 50 g
- Mleko kokosowe – 50 g
- Trawa cytrynowa – 25 g
- Papryka b/s – 50 g
- Bakłażan – 30 g
- Świeża kolendra
Sposób przyrządzenia:
Smażony krokodyl:
Krokodyla pokroić w długie i szerokie paski, doprawić przyprawami, wymieszać w białku i mące. Smażyć w głębokim tłuszczu w temp. 180 st. C – bardzo krótko tak, by nie stwardniało.
Sos z pasty curry:
Pastę podsmażyć na oliwce , dodać mleko kokosowe, trawę kokosową, zgrilowanego bakłażana. Całość podgotować, przyprawić świeżą kolendrą.
Na postumencie z ryżu i mango ułożyć smażonego krokodyla, grilowanego bakłażana i polać sosem. Dekoracja: liście palmy zgrilowanego owocu mango i limonki, papryczka chili.
Autor: David Selex
1 comment for “Filet z krokodyla w sosie curry*”