Składniki:
- 1 gotowy spód biszkoptowy
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki soku i 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 600 g białego sera
- 100 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 500 g czereśni
- 4 łyżki konfitur morelowych
- 1 szklanka bitej śmietany
Przygotować masę:
żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Ser rozetrzeć, l /2 szklanki cukru i żółtka utrzeć, dodać ser. 2 łyżki soku i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy, wymieszać. Wstawić do lodówki. Zagotować z 1 1/2 szklanki wody z pozostałym cukrem. Czereśnie umyć, wydrylować, obgotować w wodzie z cukrem. Tortownicę wyłożyć folią, włożyć do niej biszkopt. Rozsmarować 1/2 masy, ułożyć czereśnie, rozłożyć resztę masy, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Przełożyć na paterę. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na cienki placek, ułożyć na blasze. Piec ok. 10 min w temp. 220° C. Resztę soku cytrynowego utrzeć z cukrem pudrem. Ciasto ostudzić, posmarować kremem i udekorować według własego pomysłu.
2 comments for “Tort z różnych rodzajów ciasta.”