Składniki:
- 60 dag młodych ziemniaków
- 8 szparagów
- 2 łyżki margaryny
- łyżka płatków migdałowych
- 4 żółtka
- 100 ml rosołu
- 100 ml piwa pszennego
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania;
Ziemniaki pokroić w plasterki a szparagi w ukośne kawałki po czym ziemniaki obsmażyć na 1 łyżce margaryny, wówczas dodać resztę margaryny oraz szparagi.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Dodać jeszcze płatki migdałowe i dusić na małym ogniu mieszając.
Następnie w gorącej kąpieli żółtka ubić z dodatkiem rosołu, soli i pieprzu.
Gdy powstanie gęsty krem wlać piwo i ubijać cały czas trzepaczką aż piana zgęstnieje, wówczas wymieszać ze szczypiorkiem i przelać do ziemniaków i szparagów.
Całość delikatnie przemieszać i podawać.