Składniki
- 1 kg filetów z mintaja ( lub innej ryby wg uznania )
- bulka tarta
- mąka
- jajka
- oliwa
- ok 300 ml soku pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- czerwona papryka świeża lub konserwowa
- 2-3 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki octu
- duża cebula
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sol
- odrobina cukru
Etapy przygotowania
Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( najlepsze do tej potrawy są te najgrubsze części filetu ) solimy, pieprzymy i panierujemy w mace, jajku i bułce – smażymy na zloty kolor na oleju, oliwie lub czym kto woli. Paprykę kroimy w paseczki, cebule w pół krążki, ogórki w plasterki. Sok pomidorowy wraz z woda wlewamy do garnuszka i wrzucamy tam cebule,
paprykę ( jeśli używamy konserwowej to nie trzeba jej dodawać do soku bo jest ona wystarczająco miękka ) oraz ziele angielskie i liść laurowy – gotujemy ok 10 minut po czym dolewamy ocet i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem – ile wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej kwaśne czy nie.
Usmażoną rybę układamy w pojemniku warstwami zalewając każdą z nich częścią gorącej jeszcze „mikstury” i okładając plasterkami ogórka. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – najlepsza jest na drugi dzien.
Taka ilość „sosu” prawie całkowicie została wchłonięta przez rybę ale można zwiększyć proporcje by ryba „miała w czym pływać”.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana