Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Opiekana ryba z zalewie pomidorowo-octowej

Składniki

 

  • 1 kg filetów z mintaja ( lub innej ryby wg uznania )
  • bulka tarta
  • mąka
  • jajka
  • oliwa
  • ok 300 ml soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • czerwona papryka świeża lub konserwowa
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki octu
  • duża cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sol
  • odrobina cukru
     

Etapy przygotowania
Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( najlepsze do tej potrawy są te najgrubsze części filetu ) solimy, pieprzymy i panierujemy w mace, jajku i bułce – smażymy na zloty kolor na oleju, oliwie lub czym kto woli. Paprykę kroimy w paseczki, cebule w pół krążki, ogórki  w plasterki. Sok pomidorowy wraz z woda wlewamy do garnuszka i wrzucamy tam cebule,
paprykę ( jeśli używamy konserwowej to nie trzeba jej dodawać do soku bo jest ona wystarczająco miękka ) oraz ziele angielskie i liść laurowy – gotujemy ok 10 minut po czym dolewamy ocet i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem – ile wg uznania, w zależności od tego czy lubimy bardziej kwaśne czy nie.
 
Usmażoną rybę układamy w pojemniku warstwami zalewając każdą z nich częścią gorącej jeszcze „mikstury” i okładając plasterkami ogórka. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – najlepsza jest na drugi dzien.
 
 Taka ilość „sosu” prawie całkowicie została wchłonięta przez rybę ale można zwiększyć proporcje by ryba „miała  w czym pływać”.

 

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *