Biszkopt orzechowy:
Masa:
Polewa:
Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, gdy piana będzie gotowa dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Orzechy mieszamy z mąka, proszkiem do pieczenia i żółtkami – do tego powoli dodajemy piane i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy do formy wcześniej nasmarowanej tłuszczem i wysypanej np bulką tarta. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopni.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części. Galaretkę rozpuszczamy w ok szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy letnia galaretkę i dokładnie mieszamy. Na biszkopcie układamy świeżo pokrojone plasterki bananów i zalewamy zaraz masa śmietanową. Przykrywamy druga polowa biszkoptu i schładzamy w lodowce. Po ok godzinie można juz polać je polewa – wystarczy składniki do niej roztopić w małym garnuszku dokładnie mieszając by sie nie przypaliła i by cukier sie rozpuścił. Dekorujemy wg uznania.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana