Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

„Szybka śliwka”

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • śliwki ( mogą być mrożone )
  • cukier waniliowy
  • galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
  • jajko
  • cukier puder
     
    Etapy przygotowania:
    W szklance wody rozpuszczamy ok pół opakowania galaretki ( można tez całą ) i schładzamy. W między czasie ciasto kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości ale tak by na każdym z nich zmieściła sie śliwka i miała jeszcze trochę miejsca 🙂 . Każdy kawałek ciasta delikatnie sypiemy cukrem waniliowym, kładziemy połówki śliwek i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 15-20 minut  w temp 200 stopni. Wystudzone "ciasteczka" smarujemy lekko tężejąca juz galaretką zalewając tez śliwkę. Gdy wszystko do reszty stężeje obsypujemy cukrem pudrem .
     
    P.S. Smak galaretki jak i owoce można dowolnie zmieniać – to bardzo "elastyczny" przepis.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *