Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik bez miodu

Składniki:

  • mąka 45 dag
  • cukier 45 dag
  • woda 2 łyżki
  • masło 5 dag
  • jaja 5 sztuk
  • śmietana 18 % 1 szklanka
  • przyprawa korzenna do pierników 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • orzechy 5 dag
  • starta skórka pomarańczowa 2 łyżki

    Sposób przyrządzenia:
    Z 2 łyżek cukru należy zrobić karmel i rozpuścić go w 2 łyżkach wody.
    Jajka należy roztrzepać miotełką, dodać do nich śmietanę i dokładnie
    wymieszać. Masło należy rozpuścić, mąkę zaś wymieszać z cukrem, sodą,
    przyprawą korzenną, stopionym masłem i masą z jajek i śmietany. Dodać do
    tego karmel i wyrobić delikatnie ciasto. Pod koniec należy rozrzucić na
    nim orzechy i skórkę pomarańczową, przełożyć do blaszki wysmarowanej
    tłuszczem i wysypanej mąką i piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *