Składniki:
- melon 1 sztuka
- ogórek sałatkowy 2 sztuki
- pomidor 1 sztuka
- instatn rosołu 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- krewetki 2 dag
- sól
Sposób przyrządzenia:
Całego melona należy podzielić na ćwiartki, następnie usunąć z niego
skórkę oraz pestki, po czym wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
Ogórka należy obrać ze skórki, usunąć z niego wszystkie pestki, zaś
miąższ również pokroić w drobną kostkę. Pomidora należy ponacinać na
krzyż, a następnie zalać go gorącą wodą, po czym zdjąć skórkę, zaś sam
miąższ należy podzielić na ćwiartki, z pomidora usunąć szypułkę. Połowę
wydrążonych kostek z melona należy wymieszać z wydrążonymi kostkami
ogórka i pomidora, następnie dodać rosół, wszystko razem należy
przełożyć do miski miksera. A następnie zmiksować na gładko.
Przygotowaną tak masę należy przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem
z cytryny i cukrem, a następnie wstawić na pół godziny do lodówki. Przed
samym podaniem należy dodać do zupy krewetki oraz pozostałe kostki
melona. Chłodnik należy posypać koperkiem, natychmiast podawać.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos