Zaczyn:
Ciasto:
Nadzienie:
Wierzch:
Sposób przyrządzenia:
Zaczyn należy wykonać mieszając ze sobą drożdże, mąkę pszenną i biały
cukier, wszystko razem należy rozpuścić w lekko ciepłym mleku, a
następnie dokładnie wymieszać. Wszystko należy owinąć ściereczką i
odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W misce należy ubić dokładnie
masło, następnie dodać do niego stopniowo cukier, a następnie zaczyn,
miksować na najwyższych obrotach miksera, po czym należy zmniejszyć
obroty miksera i dodawać po kolei żółtka jaj, letnie mleko, cukier
waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę pszenną. Kiedy już wykonane
ciasto będzie jednolite i gładkie należy wyjąć je i uformować kulę,
następnie owinąć luźno w plastikową folię wysmarowaną masłem i
pozostawić, żeby wyrosło na około godzinę. Po wyrośnięciu należy
podzielić ciasto na części- jagodzianki, z każdej z nich należy zrobić
placuszek, po czym wypełnić go jagodami, które wcześniej zostały
wymieszane z białym cukrem, następnie należy uformować z ciasta
bułeczkę, posmarować ją rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem.
Bułeczki należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
przez około 30- 45 minut lub do czasu zarumienienia.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos