Ciasto:
Nadzienie:
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Jajka należy ugotować na twardo i wyjąć z nich żółtka. Żółtka przetrzeć
przez sitko, połączyć z cukrem, masłem, mąką, cynamonem, mielonymi
goździkami i otartą skórką z cytryny. Z podanych składników należy
zagnieść ciasto. 1/2 ciasta należy rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej mąką blaszce. Posmarować dżemem.
W miseczce należy utrzeć ze sobą orzechy, cukier, rum i całe jajka.
Utartą masę należy wyłożyć na dżem. Pozostałą 1/2 ciasta należy cienko
rozwałkować i ułożyć na masie. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez około 20 minut.
Polewę czekoladową należy rozpuścić. Wierzch ciasta po wystygnięciu
posmarować polewą. Po jej zastygnięciu pokroić w kwadraty.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos