Składniki:
- mleko 2 litry
- wanilia 1/4 laski
- jajka 6 sztuk
- cukier 18 dag
- ryż 12 dag
- masło 1 dag
Sposób przyrządzenia:
Mleko należy przelać do garnka i zagotować je wraz z wanilią. Żółtka
oddzielone od białek należy wymieszać z cukrem. Białka należy ubić na
sztywną pianę z częścią cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć należy kłaść na
nie pianę z białek i przykryć pokrywką. Gotować do uzyskania pianki.
Piankę należy wyłożyć na talerz. Do żółtek należy dodać kilka łyżek
wrzącego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Mleko należy połączyć z
zaparzonymi żółtkami. Ryż należy ugotować na sypko, przełożyć jego
porcje na talerze i zalać gorącą zupą, udekorować pianką.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos