Składniki:
- filet ze szczupaka 70 dag
- cebula 50 dag
- białe wino wytrawne 1 szklanka
- wywar z ryb 400 ml
- masło 10 dag
- tarty chrzan 3 dag
- świeży chrzan 3 dag
- śmietana 36 % 10 dag
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety należy oczyścić i podzielić na porcje. Cebulę należy posiekać w
kosteczkę. W garnku rozpuścić odrobinę masła. Dołożyć cebulę i zeszklić.
Wlać wino i je odparować, wlać wywar z ryb, włożyć chrzan i zagotować.
Doprawić do smaku. Włożyć szczupaka i gotować około 10 minut na wolnym
ogniu pod przykryciem. Wywar przelać do innego garnka, dodać tarty
chrzan, śmietanę i resztę masła, zagotować i doprawić do smaku. Rybę
podawać polaną sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos