Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krakowskie małdżyki

Składniki:

  • twaróg (nie kwaśny) 1/2 kg
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • masło 20 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 1/2 łyżeczki
  • owoce

    Sposób przyrządzenia:
    Twaróg należy przełożyć do miski, utrzeć go, wbić jajko, żółtko i dodać
    stopione masło, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wszystko
    należy dokładnie ze sobą utrzeć i dodawać mąkę do momentu, kiedy z
    ciasta będzie można formować placuszki ze pomocą łyżki. Placuszki należy
    smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać posypane cukrem z
    dodatkiem wybranych owoców.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *