Składniki:
- wywar 1 litr
- groch 1/4 kg
- ziemniaki 8 sztuk
- czosnek 2 ząbki
- majeranek 1 łyżka
- mąka 1 łyżka
- olej 4 łyżki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Groch należy namoczyć w letniej wodzie i odstawić na kilkanaście godzin.
PO namoczeniu należy go ugotować z niewielką ilością wody. Czosnek
należy obrać( można go pokroić) i dodać do gotującego się grochu.
Gotować do miękkości, a następnie przepuścić przez maszynkę dodając
majeranek. Wywar należy podgrzać i mieszając go dodać groch. Ziemniaki
należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy. Z mąki
i oleju należy zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy. Doprawić do smaku
solą oraz pieprzem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos