Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiedeńskie pierogi

rozczyn:

 

  • szklanka mleka
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 5 dag. drożdży
  • ciasto:
  • 1/2 kg. mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

     

    farsz:

  • 30 dag. pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • cebula

 

Przygotowanie:
Zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut. Mąkę, jajka i sól zagnieść i dodać rozczyn. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić. Gdy farsz ostygnie , nakładać na kółka z ciasta i lepić pierogi. Odstawić do wyrośnięcia, a potem smażyć jak pączki na złoto z obu stron. Podawać na ciepło.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *