Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z piersią z kurczaka na słodko

Składniki:

  • 2 piersi filet z kurczaka
  • 2 zupy cebulowe w proszku
  • 20 gad pieczarek
  • 2 torebki ryżu
  • kilka wiórków masła
  • 4 połówki brzoskwiń marynowanych z puszki
  • 0,5 l śmietanki do kawy 30%
  • sól, pieprz
  • czosnek w proszku

Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę, ułożyć je na dnie naczynia i posypać solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem oraz jedną zupą cebulową w proszku. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do naczynia. Na pieczarki ułożyć pokrojone w kostkę marynowane brzoskwinie. Wszystko posypać drugą zupą cebulową w proszku. Następnie składniki ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietanką. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na pół godziny. W międzyczasie ugotować 2 torebki ryżu. Po wyjęciu potrawy z piekarnika dodać ugotowany ryż, na ryżu ułożyć kilka wiórków masła. Wszystko ponownie zapiekać przez ok. 15 minut w piekarniku (180 stopni).

Przepis nadesłany na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Osinowską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *