Składniki:
- 2 piersi filet z kurczaka
- 2 zupy cebulowe w proszku
- 20 gad pieczarek
- 2 torebki ryżu
- kilka wiórków masła
- 4 połówki brzoskwiń marynowanych z puszki
- 0,5 l śmietanki do kawy 30%
- sól, pieprz
- czosnek w proszku
Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę, ułożyć je na dnie naczynia i posypać solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem oraz jedną zupą cebulową w proszku. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i włożyć do naczynia. Na pieczarki ułożyć pokrojone w kostkę marynowane brzoskwinie. Wszystko posypać drugą zupą cebulową w proszku. Następnie składniki ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietanką. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na pół godziny. W międzyczasie ugotować 2 torebki ryżu. Po wyjęciu potrawy z piekarnika dodać ugotowany ryż, na ryżu ułożyć kilka wiórków masła. Wszystko ponownie zapiekać przez ok. 15 minut w piekarniku (180 stopni).
Przepis nadesłany na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Osinowską