Składniki:
- połowa kurczaka
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 0,2 l bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki oliwy
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka
Wykonanie:
Połówkę kurczaka podzielić na małe porcje. Posolić, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać części kurczaka, posypać przyprawą curry, obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do większego garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodając posiekany ząbek czosnku. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Obrane pieczarki pokroić i przesmażyć, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Dodać bulion, zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Dodać śmietankę, wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Podawać z ryżem i surówką z zielonej sałaty. Smacznego.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Leszka Kosmalskiego