Składniki:
- 10 dag kaszy manny
- 400 ml bulionu
- ½ kg włoszczyzny
- łyżka masła
- kostka bulionowa
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Kaszę zalać ½ szkl. bulionu a pozostałą resztę doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać do niego kaszę i trzymać na ogniu około 10 minut.
Następnie przełożyć kaszę do formy i odstawić aby stwardniała, wówczas pokroić ją w kostkę.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć włoszczyznę pokrojoną na kawałki po czym zalać je 1 l wody, gotować około 15 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić i połączyć z sosem sojowym oraz kostkę bulionową.
Przed podaniem dodać kostki z kaszy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Natalię