Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada wieprzowa.

Skład:

  • 1,5kg wieprzowiny
  • śliwki lub żurawiny
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów żółtego sera
  • oliwa

Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć, rozkroić na płat grubości ok. 2 cm l oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, śliwki przebrać, opłukać, starannie osączyć, utrzeć z miodem, na mięsie położyć plasterki sera i połowę masy śliwkowej, zwinąć roladę, obwiązać dość ścisło bawełnianym sznurkiem, ułożyć w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190?200° C, piec ok. 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem, pozostałe śliwki podgrzać, podawać w sosjerce jako sos do pieczeni. Śliwki można zastąpić żurawinami, lub niskosłodzonymi powidłami śliwkowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *