Składniki:
- Comber i uda zająca/dzikiego królika
- 5 dag marchwi
- 5 dag selera
- 5 dag pietruszki
- 5 dag cebuli
- 2 dag mąki
- 1 litr oleju
- butelka octu
- cukier
- pieprz ziarnisty
- pieprz mielony
- ziele Angielskie
- liście laurowe
- natka pietruszki
- jałowiec
- sól
Przygotowanie:
Mięso skropić i natrzeć octem. Warzywa obrać, pokroić w cieniutkie plasterki dodać 10 ml oleju i 1 dag cukru. Zmiażdżyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca przyprawy i dodać do warzyw, mieszać i ugniatać tak długo aż warzywa puszczą soki. Dokładnie natrzeć mięso tymi warzywami i obłożyć nimi w jakimś naczyniu (wariant surwiwal: menażce) i odstawić do lodówki na 2-3 dni (wariant surwiwal: w lecie na około 18-22 godziny). Po upływie w/w czasu mięso oczyścić z warzyw i umyć, następnie zalać w naczyniu (wariant surwiwal: menażce) olejem i odstawić do lodówki na 1 dzień (wariant surwiwal: w lecie na 4-6 godzin). Wyjąć mięso z oleju i posolić. Rozgrzać olej w brytfannie (wariant surwiwal: menażce) wsadzić do niej mięso polać rozgrzanym olejem [uwaga: w brytfannie/menażce powinno być nie więcej oleju niż 3-4 cm], wstawić do pieca (wariant surwiwal: jamy z rozżarzonymi węglami). Piec około 2 – 2 1/2 godziny polewając tłuszczem z pieczenia i ewentualnie wodą. Kiedy mięso będzie miękkie dodać mąkę do sosu i polać nim mięso kiedy mięso się zarumieni można wyjąc z piekarnika (wariant surwiwal: jamy z rozżarzonymi węglami). Mięso pokroić, zalać sosem. Danie gotowe. Podawać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP