Składniki:
- 30 dag maki
- 2,5 dag drożdży
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- sól
- przyprawa prymat
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 40 dag pieczarek
- papryka
- ser żółty
Sposób wykonania:
Do mąki i mleka dodać rozkruszone drożdże, zagnieść i wyrobić ciasto.
Ciasto od razu rozciągnąć na lekko natłuszczonej blaszce, posmarować ciasto olejem i koncentratem pomidorowym. Pokrojone w paski pieczarki krótko podsmażyć z cebulką pokrojona, rozłożyć na cieście posolić i oprószyć przyprawą prymat oraz pieprzem.
Dodać można kiełbasę, salami, oliwki, paprykę, ogórka lub pieczonego kurczaka pokrojonego w paski. Piec w temp.200 stopni ok 35 minut
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Joanna Kałwa