Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy duszone z ziemniakami i grzybami

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 szkl. śmietany
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby wcześniej namoczyć po czym gotować je około 30 minut, wówczas je odsączyć i pokroić w paseczki.
    W między czasie wołowinę pokroić w zrazy, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem.
    Podsmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie ziemianki gotować około 10 minut po czym je pokroić w plastry.
    Do rondla przelać tłuszcz ze smażenia mięsa i układać w nim na przemian pokrojoną cebulę, ziemniaki oraz zrazy.
    Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały.
    Na koniec dodać jeszcze śmietanę i trzymać na małym ogniu do miękkości mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *