Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żur po wiejsku Iwony

Zakwas:

  • 1,3 kg mąki razowej
  • 3-5 litra wody
  • 2 ząbki czosnku

    Żur:

  • 1 cebula
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 1,5 litra wody 0,5 litra zakwasu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku


 

Sposób przyrządzenia:
Do kamiennego gara wsypać mąkę i rozmieszać z częścią przegotowanej wody temp około 50 stopni C, dodać drobno posiekany czosnek. Utworzoną papkę rozcieńczyć resztą przegotowanej wody, obwiązać garnek lnianą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce ok. 20 stopni C na 4-5 dni, aby żur zakisł. Do gorącej wody wlać 2 szklanki wymieszanego zakwasu i zagotować. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do żuru, przyprawić solą, pieprzem do smaku i dodać szczyptę  majeranku. Dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *