Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny żurek Anny

Wypróbuj nasz przepis na znakomity świąteczny żurek. Idealny na stół Wigilijny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, zakwasu, czosnku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 350 ml zakwasu na żur
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ szkl słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki majeranku
  • cukier
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlać wywar.
    Dodać do niego obrany czosnek, obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz grzyby.
    Wrzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. 
    Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie wlać zakwas.
    Dokładnie wymieszać i dodać śmietanę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Na koniec dodać jeszcze majeranek.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *