Świąteczny żurek Anny
Świąteczny żurek Anny 0 out of 5 based on 0 voters.
Wypróbuj nasz przepis na znakomity świąteczny żurek. Idealny na stół Wigilijny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, zakwasu, czosnku i suszonych grzybów.
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego
- 350 ml zakwasu na żur
- 2 garści suszonych grzybów
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ szkl słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki majeranku
- cukier
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Do garnka wlać wywar.Dodać do niego obrany czosnek, obraną cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz grzyby.Wrzucić jeszcze listki laurowe i ziele angielskie.Trzymać na małym ogniu około 20 minut.Po tym czasie wlać zakwas.Dokładnie wymieszać i dodać śmietanę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Na koniec dodać jeszcze majeranek.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: czwartek, 24, grudzień 2015 05:39
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa