Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny barszcz

 

Składniki:

  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • litr rosołu z wołowiny
  • 3 dag grzybów
  • kawałek skórki z chleba razowego
  • 2 żółtka
  • 8 dag rodzynków
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Obrane buraki pokroić na plasterki po czym zalać je połową rosołu i gotować do miękkości.
    W między czasie wcześniej namoczone w wodzie grzyby również ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    Następnie gdy buraki będą miękkie dodać do nich grzyby razem z wywarem, pozostały rosół oraz wszystkie przyprawy.
    Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić barszcz.
    Dodać do niego pokrojone grzyby, wrzucić rodzynki i zagęścić żółtkiem.
    Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *