Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w oliwie na pierzynce z jabłek

Składniki:

    • 50 dkg filetów solonych ze śledzi
    • 2 kwaśne jabłka
    • 1/3 szklanki śmietany
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 cebula
    • oliwa z oliwek
    • sok z cytryny


    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku, obsączyć, pokroić. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwa, zalać tą mieszanką śledzie, odstawić na noc do lodówki. Cebulę obrać, odkroić kilka pierścieni do dekoracji, resztę skroić w kostkę, blanszować we wrzątku, obsączyć. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i natychmiast wymieszać z cebulą, majonezem i śmietaną. Na półmisku ułożyć „pierzynkę” z jabłek ze śmietaną, na niej układać obsączone z zalewy śledzie. Udekorować krążkami cebuli i zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *