Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w koperkowej marynacie Iwony

Składniki:

    • 6 filetów z solonych śledzi
    • 3 łyżki octu spirytusowego
    • 9 łyżek wody mineralnej
    • sól i cukier do smaku
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 jagoda jałowca
    • ½ czerwonej cebuli
    • 2 łyżki świeżo posiekanego kopru


    Sposób przyrządzenia:

    Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Cebulę pokroić w półplasterki. Należy pokroić ją naprawdę cienko. Ziele angielskie i jałowiec zalać wskazaną ilością wrzącej wody, poczekać aż wystygnie, usunąć jałowiec i ziele angielski. Do naparu dodać sól, cukier i ocet, wymieszać. Filety pokroić na równej wielkości kawałki. Połowę ułożyć w szklanym naczyniu, posypać połową koperku i cebuli, dodać resztę śledzi i dodatków. Zalać marynatą i odstawić na minimum 6 godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *