Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cebula

Nadziewana cebula grzybami

Składniki: 4 cebule 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 1 szkl. posiekanych grzybów łyżka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 2 szkl. bulionu warzywnego Sposób wykonania: Cebule obrać i odciąć część korzeniową po czym blanszować je w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie wydrążyć wnętrza cebul, które posiekać…

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Składniki: 2 duże cebule 1 butelka piwa 2 jajka ½ szkl. oleju z orzechów ziemnych 2 szkl. mąki kukurydzianej ½ łyżki soli olej z orzechów ziemnych do smażenia Sposób wykonania: Do piwa wbić jajka, wlać ½ szkl. oleju i dodać mąkę kukurydzianą oraz sól. Całość dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto. Następnie cebule pokroić w…

Cebulaki

Ciasto: mąka 80 dag jajko 1 sztuka cukier 2 łyżki sól śmietana 15 g drożdże 20 g masło 25 dag Farsz: cebula pieprz sól majeranek ziele angielskie liść laurowy Sposób przyrządzenia: Ze składników na ciasto należy przyrządzić ciasto drożdżowe. Cebulę należy pokroić na półplasterki, podsmażyć na tłuszczu( zmiękczyć) i przyprawić. Z ciasta należy wycinać szklanką…

Puree z cebuli Uli

Składniki: 10 cebul 2 szkl. bulionu 1 szkl. sosu beszamelowego sól Sposób wykonania: Obraną cebulę pokroić w krążki po czym zalać ją osoloną wodą i doprowadzić do zagotowania. Następnie cebulę odcedzić i zalać bulionem. Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas przetrzeć przez sito. Wymieszać cebule z sosem, doprawić do smaku solą i podgrzać.