Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Polędwica wołowa w cieście

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso na kilka minut zalać wrzątkiem, odcedzić osuszyć. Pokroić w paski o boku około 2 cm. Jajka zmiksować z mąką i przyprawami, winno być pikantne. Kawałki polędwicy moczyć w cieście i smażyć 3 minuty w głębokim, mocno nagrzanym oleju. Przed…

Wołowina duszona w czerwonej kapuście

Składniki: 30 dkg wołowiny pieczeniowej 25 dkg czerwonej kapusty 10 dkg oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 2 łyżki pokrojonej drobno dymki Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, dodać sos sojowy, odstawić na 5…

Bitki wołowe z cebulką

Składniki: 50 dkg wołowiny z udźca 4 cebule 5 łyżek oleju 1 łyżka czystej wódki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, papryka, suszona bazylia Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem nadając porcją kolisty kształt. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim bitki, przełożyć do innego naczynia. Na pozostałym w…

Polędwica wołowa z ziołami

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1 łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka bazylii 1cząbry 1 łyżeczka mielonego pieprzu Sos borówkowy: 15 dkg borówek 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć osączyć na papierowym ręczniku, dokładnie obtoczyć w sosie sojowym i  obsypać  przyprawami. Folię aluminiową posmarować masłem, ułożyć polędwicę i ściśle…