Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Babki

Babka serowa z ponczem

Składniki: 250 g białego sera trzykrotnie zmielonego 150 g masła 200 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy ½ szkl. jogurtu naturalnego masło bułka tarta ½ szkl. mocnej kawy kieliszek rumu kilka  kropli aromatu rumowego 4 łyżki cukru Sposób wykonania:…

Grecka babka

Składniki: ½ kostki masła 1 szkl. cukru 3 jajka 2 szkl. mąki łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl. jogurtu naturalnego 40 g obranych migdałów masło Krem: 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki rumu 3 łyżki masła 2 łyżeczki mleka polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać…

Babka angielska

Składniki: 5 szkl. mąki krupczatki 12 łyżek masła 1 szkl. cukru ½ szkl mleka 50 g drożdży 3 jajka 1 szkl. rodzynek sól Sposób wykonania: Do mąki dodać masło oraz cukier i całość dokładnie wymieszać. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i przelać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy…

Babka z maku na śmietanie

Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…

Babka Agaty

Składniki; 2 jajka ¾ szkl. cukru pudru 3 łyżki masła 1 szkl. mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao aromat waniliowy masło biszkopty 1 szkl. cukru pudru ½ szkl. mleka łyżka masła Sposób wykonania: Jajka zmiksować z dodatkiem cukru po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i ostygnięte masło, aromat waniliowy,…