Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ogórek

Ogórkowy chłodnik na upalne dni Hani

Na dworze coraz cieplej, więc na obiad idealnie sprawdzą się chłodniki. Tym razem przepis na ogórkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: ogórków gruntowych, kefiru, jogurtu, koperku. 
 

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 szkl jogurtu naturalnego 
  • 1 szkl kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
 

Chłodnik z cukinii z ogórkiem

Na upalne dni najlepsze chłodniki. Tym razem podajemy przepis na chłodnik z cukinii z ogórkiem. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cukinii, ogórka, czosnku i maślanki. 
 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 ogórek 
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml maślanki 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól 
  • pieprz 
 

Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Izy

Mamy dla Was przepisy na pyszne sałatki. Dziś podajemy przepis na sałatkę z tuńczykiem i ogórkiem. Pozostałe składniki sałatki: pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, koperek.  
 

Składniki:

  • 200 g tuńczyka w puszce 
  • 1 zielony ogórek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • kilka liści sałaty
  • ½ pęczak koperku
  • sól
  • pieprz

Śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą

Spróbuj przygotować znakomite śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą. Pozostałe składniki przepisu: ocet, liść laurowy i ziele angielskie.  
 

Składniki:

  • 600 g śledzi solonych
  • 3 szkl wody
  • 1/3 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 cebule
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 400 g śmietany 18%
  • koperek do dekoracji
 

Sałatka z tuńczykiem Teresy

Pyszna, a zarazem prosta w wykonaniu sałatka z tuńczykiem Torsy. Aby ja wykonać potrzebujesz również: koperku, ogórka, pomidorków koktajlowych. 
 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 zielony ogórek
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 pęczek koperku
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek