Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: łopatka wieprzowa

Pasztet w cieście

Składniki: Pasztet: 25 dkg łopatki wieprzowej 25 dkg wołowiny bez kości 25 dkg filetu drobiowego 25 dkg wątroby drobiowej 25 dkg podgardla wieprzowego 4 jajka 2 czerstwe bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku ½ średniego selera 1 łyżka masła sól, pieprz bułka tarta Ciasto: 30 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko…

Steki wieprzowe w pestkach słonecznika

Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 80 g pestek słonecznika 4 łyżki masła 1 żółtko 1 kostka bulionowa 3 łyżki tartej bułki 1 łyżka posiekanej natki sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia Sposób przyrządzenia: Pestki słonecznika rozdrobnić, uprażyć na suchej patelni. 3 łyżki masła utrzeć z żółtkiem. Kostkę bulionową drobno pokruszyć, dodać tartą bułkę, natkę…

Zupa świerzynkowa – pycha

Składniki: 70 dkg łopatki wieprzowej trochę słoniny śmietana   2 średnie cebule czosnek (ja daję sporo bo lubię) majeranek, liść laurowy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Słoninę pokroić i podsmażyć. Mięso pokroić w kostkę i dodać do tłuszczu ze smażenia słoninki, posolić, smażyć aż będzie prawie miękkie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę dodać…

Łopatka z warzywami

Składniki: • 50 dag łopatki • 1 mała główka kapusty • 3 marchewki • 2 pietruszki • 0.5 selera • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 5 łyżek oleju • 2 pomidory • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso odkroić od kości, pokroić w plastry. Nasypać mąkę na talerzyk, wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć…

Pieczeń wieprzowa z jarzynami

Skład: 800 g łopatki bez kości 8 małych czerwonych cebul 2 pietruszki 1 seler 1 marchewka 1 burak 1 łyżka smalcu 2 łyżki tartej bułki sól Sposób przyrządzenia: Wieprzowinę natrzeć solą. Odstawić na 30 minut i obsmażyć na smalcu. Przełożyć do brytfanny, dodać obrane, pokrojone warzywa i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.…