Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Surówka z kapusty pekińskiej 2

Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 8 dag migdałów 15 dag suszonych śliwek bez pestek 4 mandarynki 3 jogurty naturalne cukier sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę opłukać, osączyć, pokroić wzdłuż na pół i pociąć na dwucentymetrowe paski Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Śliwki umyć i pokroić w paski. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jogurt…

Sandacz lub szczupak szpikowany

Oskrobanego sandacza lub szczupaka wyprawić i oczyścić. Po obu stronach grzbietu wykrajać skórę na 4 palce szeroko i naszpikować grzbiet cienko krajaną słoninką, obłożyć go w plastry krajaną cebulą i pietruszką, zalać przegotowanym i wystudzonym octem, i niech tak godzinę stoi. Wysmarować masłem wanienkę miedzianą, rybę obłożyć cienko krajanymi plastrami słoniny świeżej, włożyć do wanienki…

Szczupak w naturalnym sosie

Oczyściwszy szczupaka, pokrajać go w kawałki, posolić, niech tak parę godzin poleży. Nakrajać cienko pietruszki, selera, marchwi, usiekać parę cebul, wysmarować rondel grubo masłem, włożyć warstwę włoszczyzny, przesypać korzeniami, potem warstwę szczupaka, kawałek masła, znów warstwę włoszczyzny i kawałek masła, przykryć mocno pokrywą i niech się tak dusi na wolnym ogniu pół godziny. Przed wydaniem…

Pstrąg w zielonych ogórkach

Składniki:  3-4 małe pstrągi (1 kg) ok. 80 dag zielonych ogórków ok. 9 łyżek białego wina 2 cytryny koperek sól biały pieprz gorczyca Sposób przygotowania: Pstrągi oczyścić i umyć. Do jamy brzusznej ryb wlać sok z cytryny, wsypać sól i pieprz, pokrojony koperek i po 2-3 połówki plasterka cytryny. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać…

Pikantne Kulki Kaszankowe z Grilla

Składniki: 2 duże kaszanki 2 cebule 1 świeża papryka przyprawy :chilli, imbir, vegeta, przyprawa do grilla meksykańskiego np.Kotanii. Sposób przyrządzenia: Zdjąć skórę z kaszanki. Kaszankę wymieszać z drobno posiekana cebula i świeżą papryką. Przyprawić do smaku. Uformować w kulki i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu około 45 minut.