Dawno dawno temu bywałem na pewnej plenerowej imprezie zorganizowanej (nie był to przystanek woodstock) … zdarzało sie oczywiście troszke przesadzić z alkoholem … miałem okaze podczas takowej imprezy poznać byłego kolarza a potem członka teamu słynnego polskiego kolarza Tadeusza Mytnika pana kolegę Andrzeja 😉 mam nadzieje ze mi to wybaczy jak kiedykolwiek to przeczyta siedząc…
Tag: kuchnie regionalne
Sos do pizzy
Sos do pizzy
by Skupa • • 2 komentarze
Składniki: kechup 4 pomidory koncentrat czosnek cebula Sposób przyrządzenia: Do misy wlać cały kechup i dodać koncentrat (wg uznania) Pokroić pomidory, cebulę i czosnek, dodać do kechupu i koncentratu. Bardzo dokładnie wymieszać.Do smaczku można dodać czubrycę. Życzę smacznego 😉
Jednogarnkowe
Pate chinoise albo ciasto pasterskie
by bromba • • 1 Comment
Jest to bardzo popularne danie jednogarnkowe z prowincji Quebec w Kanadzie. Bardzo proszę o umieszczenie przepisu w kategorii "Kuchnie Świata – Kanada". Niestety nie mogłam wybrać tej opcji gdyż takiej po prostu nie ma, a szkoda bo można by tu parę ciekawych przepisów dodać. Pâte Chinoise (czytaj: pate szinła) znaczy: chiński placek i w nazwie…
Grillowane ziemniaki
Pieczone ziemniaczki !!!
by izabela • • 2 komentarze
Składniki: ziemniaczki niewielkie jednakowej wielkości,ilość w/g zapotrzebowania masło do smarowania czosnek(ząbki),pokroić na plasterki zielony posiekany koperek przyprawa do grilla sól folia aluminiowa. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie.Muszą być pół twarde bo dopieką się na rożnie.Folię podzielić na kwadraciki tak aby końce wychdziły powyżej i robiły rozetę. Każdy kwadrat smarować masłem dość…
Porady i Ciekawostki
Cappucino wyśmienite
by Cindy • • 3 komentarze
Jedna saszetka Mokate Cappucino o smaku czekoladowym – szczypta cynamonu Kawe zaparzyć według przepisu na saszetce i na koniec posypać cynamonem.