Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Knedle z czerstwej bułki

Składniki: 2 długie bułki lekko czerstwe 3 jajka 2-3 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki łyżka masła 2 posiekane łyżki natki pietruszki sól, pierz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 litr bulion drobiowego Sposób wykonania: Bułki pokroić w grubszą kostkę, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, masło i natkę pietruszki. Doprawić…

Kotleciki z selera

Składniki: 1 duży seler ¼ szklanki zmielonych orzechów włoskich + do panierowania zioła prowansalskie 3 jajka sól, pieprz do smaku słodka mielona papryka olej Sposób wykonania: Seler dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mielone orzechy i 2 jajka, wlać 1-2 łyżki oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i…

Placuszki ze szpinaku i otrąb owsianych

Składniki: 1 garść świeżego szpinaku 2 średnie cukinie 4 łyżki mielonych orzechów laskowych sok z jednej cytryny 3 łyżki otrąb owsianych 1 jajko 1 łyżeczka oliwy 1 pomidor 1 łyżka octu balsamicznego jogurt naturalny sól, do smaku olej Sposób wykonania: Szpinak oczyścić, drobno posiekać. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odsączyć nadmiar…

Cukinie z serem pleśniowym

Składniki: 4 nieduże cukinie 4 średnie cebule 3 pomidory 15 dkg sera pleśniowego 2 żółtka 3 łyżki masła zioła prowansalskie sól czosnkowa, sól zwykła do smaku Sposób wykonania: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Ser zmiksować z żółtkami, przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Powstałą masą posmarować cukinie.…

Kalarepka duszona w sosie

Składniki: 6 średnich, młodych, obranych i pokrojonych w kostkę kalarep Sos: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka sól, pieprz, papryka 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojoną kalarepę wodą, gotować powoli 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę smażyć…