Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji
Składniki:
- • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• Kilka łyżeczek oliwy
• łyżeczka natki pietruszki
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki oregano
• Łyżeczka czarnego pieprzu
• Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili
• 1 i ½ łyżeczki papryki
• ½ łyżczki sody oczyszczonej (wg mnie opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Mielimy mięso (nie może być za tłuste wiec gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) wraz z cebulą i czosnkiem, najlepiej na drobnym sitku, dodajemy przyprawy (najlepiej zmiksowane na gładki proszek).
Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
Formujemy plaskavice na płaskie kotlety o grubości około 1,5 cm
Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
Najlepiej podawać z pikantna sałatką oraz dodatkiem Ajvar.
Można również smażyć na tłuszczu – można wtedy obtoczyć delikatnie w mące.
Przepis jest identyczny z Cevapcici tylko różni się ostateczną formą mięsa