Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta

Ciasta

Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów kulinarnych na ciasta. Znajdziesz tutaj ponad 1500 różnych ciast od mazurków babek po te bardziej egzotyczne, serniki.

Lubisz Ciasta – polub je na Facebook'u:

Ciasto z wafli z czekoladą

Składniki: opakowanie wafli tortowych 100 ml kremówki 1 łyżka masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady gotowa polewa Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym cały czas mieszając dodawać śmietankę oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać aż całość zgęstnieje. Powstałą masą posmarować wafle i ułożyć jeden na drugim, Wstawić do lodówki na 2 godziny.…

Ciasto Aliny

Składniki: 50 g mąki 100 g fig, daktyli i rodzynek 100 g cukru pudru 50 g suszonych moreli, migdałów i skórki pomarańczowej 4 jajka wafel tortowy prostokątny lukier Sposób wykonania: Figi, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałki, rodzynki sparzyć wrzątkiem a migdały i skórkę posiekać. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym…

Ciasto makowe z bezą

Składniki: 1 szkl. mąki ½ kostki masła 5 łyżek cukru pudru jajko 5 dag mielonych migdałów szczypta soli gotowa masa makowa 2 białka 5 łyżek cukru konfitury owoce kandyzowane Sposób wykonania: Jajko utrzeć razem z cukrem pudrem oraz masłem po czym dodać mąkę i całość dokładnie zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym…

Biszkopt z marmoladą w polewie

Składniki: 20 dag mąki 4 jajka 15 dag cukru pudru łyżeczka proszku do  pieczenia marmolada gotowa polewa 20 ml rumu posypka płatki migdałowe Sposób wykonania: Jajka dokładnie utrzeć z cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.…

Przekładaniec waflowy

Składniki: opakowanie wafli puszka mleka skondensowanego słodzonego 10 dag płatków migdałów Sposób wykonania: Puszkę mleka gotować w garnku z woda około 2 godzin. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia po czym otworzyć puszkę i do mleka dodać płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na waflach. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na kilka godzin.…