Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Włochy

Asparagi alla milanese

Składniki: 2 szkl. wody 1 kg szparagów 1 jajko 3 łyżki masła ¼ szkl. szkl. startego parmezanu Sposób wykonania:Wodę doprowadzić do zagotowania.W między czasie odłamać zdrewniałe końce szparagów, po czym włożyć je do wody.Trzymać na ogniu pod przykryciem aż staną się al. dente.Gdy szparagi się gotują posadzić na patelni jajko.Szparagi odcedzić, ułożyć na półmisku, na…

Podstawowa polenta

Składniki: 5 szkl. wody ¼ masła 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej sól pieprz Sposób wykonania:Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą nie przerywając ucierania.Następnie zredukować ogień i gotować ok. 20-25 minut często mieszając.Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra

Kremowa polenta

Składniki: 3 szkl. bulionu 2 szkl. pełnotłustego mleka ¼ szkl. masła 1 ½ szkl. maki kukurydzianej ½ szkl. startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania:Do bulionu wlać mleko i wrzucić mało po czym doprowadzić do zagotowania, wówczas powoli dodawać mąkę ciągle mieszając aby nie powstały grudki.Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 minut dość często mieszając.Przed podaniem…

Pieczarkowa frittata z parmezanem

Składniki: 2 łyżki masła 30 dag pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek ½ szkl. startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone w plasterki grzyby, oprószyć je solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 6 minut.Następnie dodać oliwę, wbić jajka i posypać połową parmezanu.Pozostawić na…

Panzanella Weroniki

Składniki:• 3 szkl. chleba na zakwasie• 1 szkl. pokrojonych w kostkę pomidorów• 1 czerwona cebula• 18 dag mozzarelli• ½ szkl. oliwy z oliwek• 4 łyżki octu winnego• ½ szkl. liści bazylii• 2 łyżki kaparów• sól• pieprz Sposób wykonania: Chleb pokroić w kostkę po czym dodać do niego pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, mozzarellę pokrojoną w kostkę,…