Zupa z zielonym ogórkiem i ziemniakami
Zupa z zielonym ogórkiem i ziemniakami4.66 out of 5 based on 135 voters.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- Pudełeczko twarożku z ziołami prowansalskimi
- 1 średni ogórek
- 1 łyżeczka masła
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżki śmietany kremówki
- 1 kromka pieczywa tostowego
- ½ szklanki rosołu warzywnego
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać ziemniaki, podlać rosołem i gotować około 20 minut. Przed końcem gotowania wrzucić pokrojony ogórek. Twarożek wymieszać z ziołami i dodać do ziemniaków. Z pieczywa tostowego zrobić grzanki. Zupę wylać na talerze, posypać grzankami i łyżką położyć kleks śmietany.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa ogórkowa
- Opublikowano: poniedziałek, 07, luty 2011 09:22
- Jadwiga Telega
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa