Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z marchewki z cynamonem Michała

Rozgrzewająca zupa z marchewki i cynamonu. Idealna na chłodne jesienne wieczory. Aby ja wykonać potrzebujesz: marchewki, imbiru, cynamonu oraz bulionu drobiowego. 
 

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 100 g masła
  • 1 pomarańcza
  • kawałek korzenia imbiru 
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól 
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę obrać i pokroić ją na plasterki.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i lekki przesmażyć.
    Wówczas dodać imbir i całość zalać bulionem drobiowym.
    Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.
    Wówczas dodać cynamon oraz sok wyciśnięty z cytryn.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy zaprawić śmietaną i przed podaniem podgrzać na małym ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *