Zupa z kurek Matyldy
Zupa z kurek Matyldy0 out of 5 based on 0 voters.
Dla miłośników zup. Zbiór znakomitych przepisów. Tym razem podajemy przepis na pyszną zupę z kurek. Do przyrządzenia tej zupy będziesz potrzebować: kurek, bulionu, serka topionego, ziemniaków i marchewki.
Składniki:
- 300 g kurek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- 50 g serka topionego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obraną cebule drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Lekko ja poddusić po czym oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz obraną marchewkę startą na tarce.Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym wrzucić oczyszczone kurki.Zalać całość bulionem i gotować około 20 minut.Po tym czasie wyjąć kilka kurek do dekoracji a resztę zmiksować na gładki krem.Wówczas wrzucić do niego serek topiony i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż serek się roztopi.Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić wcześniej odłożone kurki.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Grzybowa
- Opublikowano: piątek, 08, maj 2015 06:08
- Monia