Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kukurydzą i ziemniakami na udkach

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia;
Udka umyć i dodać do rondla z warzywnym bulionem około 1 ½ litra, gotować około 30 minut. Cebulę, ziemniaki, paprykę i czosnek pokroić, przesmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Udka wyjąć z garnka , oddzielić mięso od kości, razem z warzywami dodać do wywaru. Gotować  jeszcze  20 minut .Pod koniec  gotowania dodać odsączoną kukurydzę, posypać obficie posiekaną natką  pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *