Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z groszku konserwowanego na wędzonce

Składniki: zupazgroszkukonserwowego5ds.jpg

  • 300g wędzonki ( wędzona szynka, golonka lub coś innego )
  • 400g młodego groszku konserwowego ( netto )
  • jarzynka ( pietruszka, seler, marchewka, por lub mrożona mieszanka )
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • majeranek, estragon, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól
  • bułka na grzanki
  • olej czosnkowy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
W 1,5 l wody wygotowujemy wędzonkę, aż zmięknie. Wyciągamy ją z garnka. Uzupełniamy wygotowaną wodę i wrzucamy oczyszczone jarzyny. Gdy zmiękną, miksujemy je i wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojoną natką pietruszki .
Całą zawartość puszki z groszkiem miksujemy i wrzucamy do wywaru. Zagotowujemy.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dorzucamy sporo majeranku, trochę bazylii i bardzo niewiele estragonu ( ma b.silny smak i zapach ).
Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Część wędzonki kroimy na kawałki i wsypujemy do talerza, nalewamy zupę, wrzucamy grzanki i posypujemy szczypiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *