Zupa z brokułów
Zupa z brokułów4.71 out of 5 based on 17 voters.
Składniki:
- ½ kg brokułów
- 40 dkg warzyw /pietruszka, kawałek selera, por/
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć obrać i pokroić na małe kawałki, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać masło. Pod przykryciem gotować około 20 minut. Brokuły umyć, osączyć i podzielić na różyczki, dodać do warzyw. Ugotować do miękkości i odstawić do wystudzenia. Dodać mleko, zmiksować. Śmietanę zmiksować z żółtkami. Zupę podgrzać, do gorącej zupy wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i cukrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 28, marzec 2011 09:38
- Sabina Wronkowska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa