Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szpinakowa.

Skład:

  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • drobno posiekana cebula
  • 4 szkl. bulionu (wywaru z warzyw, wody)
  • 1 szkl. płatków owsianych (lub pół szkl. Ryżu)
  • 2 łyżki mąki szkl. mleka (śmietanki)
  • tymianek
  • bazylia
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć i posiekać. Cebulę zeszklić w rondelku na oleju, dodać szpinak, płatki (ryż). Zagotować. Zupę doprawić solą, tymiankiem, bazylią. Gotować pod przykryciem kilka minut. Po rozgotowaniu się płatków/ryżu zupę zmiksować, połączyć z mlekiem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, można dorzucić do zupy też inne warzywa (marchew, seler, ziemniaki), kawałek mięsa (np. pierś z kurczaka). Zupę podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *