Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szczawiowa Wandy

A teraz przepis dla miłośników zup. Czyli przepis jak przygotować zupę szczawiową. Przepis zawiera: szczaw, czosnek, śmietanę i rosół.  
 

Składniki:

  • 350 g szczawiu 
  • 1 l rosołu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1/4 szkl śmietanki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek natomiast przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Gdy lekko się zeszklą dodać listki szczawiu.
    Całość wymieszać i przesmażyć.
    Wówczas zalać całość rosołem.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zaprawić zupę śmietanką.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Przed podaniem do każdej porcji wrzucić połówki jajek ugotowanych na twardo.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *